Vaals

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 306
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Museum Vaals

Na Midden-Limburg gisteren ben ik vandaag weer in het uiterste stukje van de provincie en wel in Vaals. Zowel de Belgische als de Duitse grens is binnen handbereik maar worden vandaag beide niet gepasseerd. Ik start bij het voormalige Camillianen klooster De Esch, tegenwoordig dus Museum Vaals.

Het torentje van Museum Vaals trekt boven het achteraanzicht uit

Allereerst een smal pad tussen beukenhagen en vervolgens al stijgend richting Wolfhaag en Raren. In de verte is de uitzichttoren bij het Drielandenpunt goed zichtbaar. Ter hoogte van het ca. 200 zielen tellende buurtschap Raren verlaat ik het pad naar links om even later het Vijlenerbos in te lopen. Bij een scherpe bocht naar links heb ik vanaf de rustbank een mooi uitzicht op Vijlen, het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland (280 meter boven N.A.P.) Ik verlaat het bos en wandel richting het buurtschap Harles. Vanuit het ca. 30 boerderijen tellende buurtschap is de hooggelegen St. Martinuskerk van Vijlen goed zichtbaar. Na een kort bezoek aan de bebouwing van het bergdorpje wandel ik langs Landal Vakantiepark Reevallis weer zuidwaarts naar Lemiers.

uitzicht op Vijlen vanuit het Vijlenerbos

Vlak voor het geboortedorp van ex-keeper Roland Waterreus steek ik de N278 over en vervolg mijn weg. Ik steek de Hermansbeek over en volg het watertje naar Kasteel Lemiers. Via de kasseienweg loop ik door Oud-Lemiers en bereik na enige tijd wederom de doorgaande weg van Maastricht naar Vaals (N278). Ik volg de Rijksweg ca. 100 meter en ga dan door een stegelke links het weiland in. Een paar honderd meter verderop en weer een draaihekje bereik ik voor de derde maal de N278 en ga ik weer naar links (ik zie Vaals al liggen). Echter, niet voor lang want na amper 50 meter mag ik al rechts afslaan. Aan mijn rechterzijde ligt Holset en dat laten we daar ook liggen. Ik draai naar links en wandel langs het golfterrein ‘Hoog Vaals’ en het gelijknamige vakantiepark.

Bruggetje over de Hermansbeek bij Lemiers

Voorbij de parkeerplaats van de golfclub sla ik op de Eschberg linksaf en na enkele meters bereik ik het eindpunt van wandeling 306. Morgen werken, deze week wordt dus niet meer gewandeld. Ik ben goed onderweg naar mijn jaardoel (1.000 km.), tot nu toe heb ik al 100 km. aan route’s van Wandelgids Zuid-Limburg afgelegd. 2021 lijkt een goed wandeljaar te worden……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *