Val Dieu

Pal aan de Belgische grens in het rustieke Noorbeek ligt het startpunt van deze zondag. Vorige week heb ik een eerste tocht gelopen uit het boekje ‘Bidden bij de buren’ en vandaag staat de tweede wandeling op het programma. De weersverwachting is dit weekend stukken beter dan een week geleden, regen is niet voorspeld.

Het belooft een stevige wandeling te worden, liefst 25 kilometer door het heuvelachtige landschap van de Voerstreek. De route gaat van Noorbeek naar de abdij van Val Dieu en vervolgens weer terug naar Noorbeek. Al snel na vertrek wordt de landsgrens gepasseerd, via Ulvend loop ik België binnen. Even buiten het dorp interpreteer ik de routebeschrijving weer eens verkeerd en vergeet de afslag schuin naar links in te slaan. Op zich geen probleem want aan het einde van de weg kan ik via een kleine correctie mijn dwaling weer goed maken. Over graspaden en veldwegen daal ik af naar het buurtschap Veurs. De rust wordt wreed verstoord door motorgeronk. Zou de plaatselijke Bob de Bouwer zelfs op zondag aan het werk zijn? Het duurt even voordat ik de ware aard zal ervaren, nabij kasteel Magis blijkt een motorcross plaats te vinden.

Het wordt langzamerhand drukker en route en ik moet mijn wandelpad delen met groepen mountainbikers. Even buiten St. Jean-Sart krijg ik de abdij in het vizier, verscholen in het groen. Ik kan het niet laten om een korte rustpauze in te lassen op de binnenplaats van het kloostercomplex onder het genot van een authentiek glas Val Dieu Blonde. Ik probeer verstandig te zijn en laat mij niet verleiden tot een tweede glas, ik moet tenslotte nog 10 kilometer terug wandelen. Op de andere oever van de Berwinne gaat het al snel stevig bergop. Plots blijk ik ook hier mijn  route te moeten delen en wel met diverse groepen ruiters. Gelukkig gaat dat delen in goede harmonie. Voor en na St. Martens-Voeren vergis ik mij weer even kortstondig in de route maar ik kom steeds op onvoorstelbare wijze weer op het goede pad terecht.

De dalende weg steekt de grens weer over, nog anderhalve kilometer tot de St. Brigidakerk in hartje Noorbeek. Moe maar voldaan stap ik de auto, doe het dak open en rij op mijn gemak naar Geleen terug…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *