Veldrijden

De Kerstvakantie is in Vlaanderen traditiegetrouw het domein van de dames en heren veldrijders. De veldritkalender is tijdens de feestdagen overvol en vergt dus veel inspanning van de coureurs en hun overal aanwezige fans.

De fietsen van Sven Nijs

De fietsen van Sven Nijs

Op tweede Kerstdag staat al jaren de wereldbekerveldrit van Heusden-Zolder op het programma. Het parcours is gesitueerd op en rondom het autocircuit van Terlaemen gelegen op een klein half uur van Geleen wat het weer interessant maakt om een kijkje te gaan nemen. Zo gezegd, zo gedaan! Het ochtendprogramma – junioren en beloften – hebben we laten schieten maar we waren wel nog net getuige van de huldiging van onze landgenoot Joris Nieuwenhuis als winnaar bij de beloften. Nog geen Belg gewonnen vandaag maar er volgen nog 2 ritten van de elite-renners – dames en heren – om de Brabançonne te laten klinken.

Sanne Cant door de bocht

Sanne Cant door de bocht

Aangezien het veldrijden altijd in de winter plaats vindt is er vaak sprake van barre omstandigheden. Vandaag niets van dat, we spotten zelfs een fanatieke supporter in korte broek. Deze keer dus geen modderballet maar een snelle koers met maar één looppassage. Om half 2 beginnen de dames met een valse start omdat de verkeerslichten dienst weigeren. De Vlaamse Sanne Cant is dit seizoen de absolute allesheeerser en ook vandaag zal zij de overtuigende winnares zijn; en passant neemt ze ook nog eens de leiding in het algemeen klassement voor de wereldbeker over van de Italiaanse Eva Lechner die door een vroege val geen rol van betekenis kon spelen.

De heren elite aan de start

De heren elite aan de start

Tijd voor het hoofdprogramma, de elite heren staan om 3 uur klaar aan de start voor hun race. Hoewel er vele nationaliteiten het deelnemersveld bevolken worden enkel de Belgen en Nederlanders  als kanshebbers voor de eindzege gezien. De Belgische topfavoriet Wout van Aert heeft zijn dag niet en nestor Sven Nijs kan het hoge tempo niet volgen waardoor de Vlaamse pijlen op Kevin Pauwels dienen te orden gericht. De koers wordt echter bepaald door 2 jonge ‘Ollanders; Europees kampioen Lars van der Haar en Wereldkampioen Mathieu van der Poel zijn er met zijn tweeën van tussen en worden achtervolgd door Pauwels. Tengevolge van een leuke band valt van der Haar terug naar de derde plek en wordt Pauwels tweede maar van der Poel laat voor de 2e keer het Wilhelmus klinken.

Oranje boven! - de Nederlandse koplopers

Oranje boven! – de Nederlandse koplopers

Op 31 januari kan Mathieu van der Poel hier in Zolder zijn wereldtitel verdedigen maar eerst morgen naar Diegem voor de Super Prestige cross…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *