Verkeersinformatie

Iedere dag zit ik 2 uur op de achterbank van een Toyota MPV voor mijn tijdelijke woon-werk verkeer. Zo’n 50 kilometer enkele reis noordwaarts langs de kust en diezelfde weg ‘s-avonds weer terug. Een ongewone rit maar je went er aan.

Een snelweg heb ik hier nog niet gezien. Alleen maar tweebaanswegen waarbij regelmatig een dorpje wordt doorkruist. Het verkeer is hier totaal anders dan bij ons in Nederland. Inhalen is bijna verplicht en daarbij moet er getoeterd worden. Tijdens dat inhalen – zowel links als rechts – komt het geregeld voor dat plots 4 voertuigen naast elkaar rijden in 2 verschillende richtingen en dat dus op een 2-baansweg.  Op kruispunten is het helemaal een chaos van jewelste. Voorrang bestaat bijna niet, wie het hardst toetert en het eerste op de kruising is heeft klaarblijkelijk dus voorrang. Oversteken is hier een levensbedreigende onderneming maar wordt toch gewoon gedaan. Waanzin….

De diversiteit aan voertuigen is groot. Natuurlijk zijn er veel auto’s maar de merken en typen wijken nogal af van wat bij ons door de straten rijdt. Hier en daar beweegt zich wel een Audi, Mercedes of BMW maar dat is een zeldzaamheid. Veel Japans spul zoals Toyota en Suzuki en de Koreaanse Hyundai. Maar onder deze bekende merken zie je hier weer uitvoeringen  die wij niet kennen zoals een Suzuki Swift Sedan!! Veel auto’s zijn echter van Indiase makelij en die heten allemaal Tata.
Er is echter meer. Veel Indiërs rijden motor, je ziet ze overal. Echter, helmplicht is hier nog niet uitgevonden. Je ziet wel motorrijders met een helm – soms dragen ze hem maar meestal hangt ie aan het stuur – maar in het algemeen wordt er helmloos rondgereden.

Fietsers – soms met een bakfiets – zie je hier ook maar toch niet in van die hele grote aantallen. Zelfs een ouderwetse ossekar kom je hier nog geregeld tegen.
Auto Rickshaws oftewel de tuk-tuk bevolken de Indiase wegen met massa’s. Vaak zijn ze van Italiaanse makelij namelijk Piaggio en Vespa maar inheemse merken komen ook voor. Deze vrolijk gekleurde driewielers banen zich een weg door het dichtslibbende verkeer en beheersen het straatbeeld in grote mate.

Aldus baant men zich toeterend en knipperend met de lichten door de verkeerschaos van Chennai. Daarbij moeten ook nog koeien en geiten worden ontweken. Deze wellicht aardige beesten trekken zich niets aan van het jakkerende verkeer en lijken onbekommerd hun gang te gaan. Af en toe kijkt zo’n koe je aan met een blik van “sta ik soms in de weg” en blijft dan gewoon staan.

Alledaagse perikelen in het Indiase verkeer. De sporadisch aanwezige agenten kijken alleen maar toe en kunnen er schijnbaar ook niets aan doen.

That’s traffic in India, je went er wel aan……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *