Vinkentouw

Weer of geen weer, wandelen kan altijd. Zo ook op deze regenachtige zondag. ik heb een niet al te lange route in de nabije omgeving uitgekozen en wel met een speciale reden.

Onlangs heb ik een GPS-apparaat gekocht, een Garmin eTrex 10. Een paar weken geleden heb ik het handige hulpmiddel al in gebruik genomen op een typische mannen-manier. Simpelweg het apparaat uit de verpakking halen, batterijen er in, een route downloaden en installeren. Dat moest voldoende zijn, dacht ik. Fout natuurlijk want dan sta je daar in een onbekend stuk natuur en geen flauw idee waar die knopjes allemaal voor dienen. Dus heb ik toch maar een handig boekje gekocht met een stap-voor-stap handleiding. Na de nodige basis oefeningen was het vandaag dus tijd voor de eerste echte praktijktest.

Zoals ik al zei, ik heb voor bekend terrein gekozen. Het start- en eindpunt ligt in Arensgenhout, tussen Schimmert en Hulsberg. Ik zet de eTrex aan, selecteer de route en kies voor de kompasweergave. Het resultaat stemt mij tevreden. De pijl geeft exact aan welke kant ik op moet en ik kan tevens de afstand zien tot de volgende richtingsverandering. Ik had vantevoren in al mijn wijsheid besloten om de velden in het display naar eigen believen iets aan te passen. Het leek mij namelijk handig om permanent de toestand van de batterijen te kunnen monitoren. Heel handig maar vandaag had ik daar een kwartier profijt van. Na 1,5 km waren de batterijen leeg en moest ik noodgedwongen overstappen op de ouderwetse routebeschrijving. Volgende keer zal ik de reserve-batterijen vast en zeker niet vergeten.

De neerslag beperkt zich tot lichte regen maar als ik kasteel Wijnandsrade achter mij laat worden de buien intensiever. Gelukkig is het nog maar 3 kilometer tot het eindpunt.

Hoewel ik maar weinig heb kunnen oefenen met de GPS-navigatie (stom hè), denk ik toch dat een goed hulpmiddel zal kunnen zijn. Volgende week is de echte test, op de Waddeneilanden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *