Vogelsang

Het tweede weekend van september is traditioneel voorbehouden aan het jaarlijkse ‘Pöllekamp’ van de roemruchte Pölleklup Lötterao. Ook dit jaar stond het evenement weer op de kalender en zodoende verzamelden op zaterdagmorgen een klein gezelschap reislustigen aan het bourgondische ontbijt.

Mijn hoed die heeft 4 deuken, 4 deuken heeft mijn hoed....

Mijn hoed die heeft 4 deuken…….

Daar de absentielijst door diverse redenen boven-proportioneel groot was geworden, bestond het gezelschap dit jaar uit niet meer dan 3 leden. Een minimaal aantal maar een Pölle-activiteit gaat onder alle omstandigheden door; ook hier telt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Na het ontbijt ging de reis naar Duitsland, om precies te zijn naar INTERNATIONALER PLATZ Vogelzang ip nabij Schleiden in de Eifel. Het voormalige opleidingskamp van de NSDAP – NS-Ordensburg Vogelsang – is gebouwd tussen 1934 en 1936 en was bedoeld om de toekomstige leiders van de NSDAP op te leiden. Echter, de 2de wereldoorlog verstoorde de Arische idealen rigoureus. Vervolgens was het complex vanaf 1946 in gebruik als legerplaats voor achtereenvolgens het Britse en hert Belgische leger.

Voormalig kameraadschapshuis

Voormalig kameraadschapshuis

Vanaf 2006 heeft Kamp Vogelsang geen militaire functie meer en is het opengesteld voor het publiek. Het complex is onderdeel van het Nationalpark Eifel en het bezoekerscentrum is gevestigd in de voormalige ‘Belgische bioscoop’. Op het 100ha grote terrein zijn nog vele resten van het Nationaal-Socialisme te bezichtigen, zowel individueel als groepsgewijs onder leiding van een gids. De atletiekbaan, het zwembad en manschappen-vertrekken zijn nog intact, enkele kunstwerken van de hand van Willy Meller zijn echter door de tand des tijds enigszins aangetast. Na de bezichtiging werd het langzaam tijd voor de lunch. Via de laatste 3 km van wandelroute 832 (wandelgidszuidlimburg.com) arriveren we bij de Morsbacher Hof voor een gutbürgerliches Mittagessen.

De 'KUBB' koning - het winnende blok

De ‘KUBB’ koning – het winnende blok

De kamp-commissie had een kamer gereserveerd in de jeugdherberg te Gemünd, officieel erkend Kneipp-kurort. Voordat de regen met bakken uit de lucht ging vallen was er gelukkig nog tijd voor een licht sportieve activiteit in het Kurpark. Onder toeziend oog van de plaatselijke bevolking werd het eerste Pölle-kampioenschap KUBB afgewerkt. Achteraf gezien hebben wij dit Gotlands spel niet geheel volgens de kampioenschapsregels gespeeld en zal de wedstrijd moeten worden overgespeeld.

Zondagmorgen na het ontbijt blijkt dat we door onze overnachting plots lid zijn van de DJH (Deutsche Jugend Herberge) en dat op onze leeftijd. We mogen dus nog een keer terug komen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *