Vroenhoven

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 864
Afstand: 16,5 km.
Start en Finish: Brasserie Onder de Brug

Net over de grens bij de Maastrichtse wijk Wolder ligt de Belgische deelgemeente Vroenhoven, onderdeel van de gemeente Riemst. Vlakbij de brug over het Albertkanaal start mijn grensoverschrijdende wandeling van vandaag.

uitzicht op Kanne vanaf de Tiendeberg

Ik volg eerst het kanaal in zuidelijke richting en maak dan een omtrekkende beweging door het veld waarbij ik aan mijn linkerhand uitzicht heb op het hoogste punt van de St. Pietersberg, D’n Observant. Bij een oorlogsmonument op de Tiendeberg maak ik klein uitstapje naar 5 infotafels vanwaar ik een prachtig uitzicht heb op het dorp Kanne. Vervolgens daal ik via een klaphekje af naar de bebouwde kom en volg beneden de verharde weg naar Eben-Emael. Over een licht dalende veldweg vervolg ik mijn route  tot ik het fort Eben-Emael bereik. Ik loop het terrein van het overblijfsel van WO II op en ga voor de bunker – tevens ingang van het fort – linksaf het trrappenpad omhoog. Boven aangekomen maak ik een rondje over het dak van het fort en passeer daarbij enkele bunkers met of zonder koepel.

Geen UFO maar een bunker met koepel op het fort Eben-Emael

Een smal pad met een trappenpad breng mij weer op gelijke hoogte met het Albertkanaal. Hier loop ik enige tijd parallel aan de waterweg langs de jachthaven naar de eerste hangbrug van België. Aan de andere kant van het kanaal steek ik via een houten bruggetje de Jeker over en wandel naar de St. Hubertuskerk. Hier ga ik rechts omhoog, eerst over asfalt en daarna over een trappenpad tot grenspaal 58. Ik ben nu in Nederland en sla linksaf richting Duivelsgrot. Ik loop verder naar de doorgaande weg tussen Maastricht en Kanne. Deze steek ik over en ga rechtdoor naar de Cannerberg. Via een smal grindpad wandel ik naar de boven en bij het waterpompgebouw van WML volg ik de dalende veldweg naar Wolder.

Het riviertje de Jeker nabij Kanne

Ik wandel langs Sportpark Wolder – de thuisbasis van RKSV Leonidas-W – en spoedig passeer ik weer de grens met België. Niet veel later ben ik bij de parkeerplaats nabij de brug, het zit er alweer op……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *