Wahlwiller

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 853
Afstand: 15,1 km.
Start en Finish: Gasterij A Gen Kirk

Halfvasten! Ik kan natuurlijk net over de grens in België naar een halfvastenstoet gaan kijken. Dat gaat hem dus niet worden, hoewel ik wel dichtbij een carnavalsoptocht kom. Daarover later meer!

Zicht op Eys en Domein Aldenborgh

Ik start de panoramische wandeling van vandaag bij de middeleeuwse St. Cunibertuskerk van Wahlwiller. Ik verlaat het dorp via een brug over de Selzerbeek en begin aan de klim van de Kruisberg (max. 12,7%). Aan de voet van de steile klim – bekend van de Amstel Gold Race – ga ik rechtsaf het graspad omhoog. Ook deze route brengt mij naar de top van de Kruisberg maar met meer meters en minder steil. Boven aangekomen volg ik de dalende asfaltweg naar Eys. In het oudste gedeelte van Eys ga ik via een trappenpad omhoog. Hierbij passeer ik een mariagrot en het clubhuis van het IVN. Tijdens deze wandeling volg ik geregeld een gedeelte van de Route des Vins. Richting Eyserheide passeer ik zodoende het Domein Aldenborgh en in Eyserheide zelf wandel ik langs Domaine Salmander.

Brug over de Eyserbeek

Even verder in het buurtschap Elkenrade hoor ik in de verte carnavalsgeluiden. Deze worden duidelijker hoorbaar als ik nabij Wijlre langs een provisorische parkeerplaats kom. Het zijn de geluiden behorende bij de einzelgängeroptocht die vandaag door Wijlre trekt. Geen Vastelaovend voor mij vandaag; ik wandel verder richting Cartils. Ik loop een stuk parallel aan het tracé van het miljoenenlijntje en kom dan bij het verzetsmonument op de Eyserlinde.

Verzetsmonument op de Eyserlinde

Hier steek ik de verharde weg over en daal over wederom een deel van de Routes des Vins af naar de Selzerbeek. Ik steek de beek over en na enkele minuten loop ik weer Wahlwiller in, de pittige tocht is voltooid…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *