Warsage

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1218
Afstand: 15,2 km.
Start en Finish: Café l’Alliance

Vandaag weer een wandeling in de Voerstreek, om precies te zijn in de omgeving van het ca. 7 km. ten zuiden van Eysden gelegen dorp Warsage of Weerst in het Nederlands.

Ik wandel vandaag een beetje op en neer tussen het Vlaams en Waals gewest en daarmee varieer ik ook vanzelf tussen Nederlandse en Franse begroetingen naar andere wandelaars.  Vanuit Warsage loop ik eerst langs het lokale sportveld richting Schophem. Onderweg ga ik onder het spoorwegviaduct van de goederenspoorlijn Aken – Antwerpen – de “Montzenroute” – door. Voorbij de gehuchten Ketten en Meulenberg vervolg ik mijn weg naar ‘s-Gravenvoeren (Fouron-le-Comte). Hier passeer ik de alternatieve startplaats en wandel door het dorp naar de St. Annakapel uit 1815. Ik volg de klinkerweg die overgaat in een graspad door een laagstamboomgaard. Vervolgens wordt het pad een holle weg, eerst dalend en dan stijgend.

 

Veldkruis “Dalhemerkruis”

 

Bij het Dalhemerkruis ga ik rechts naar Berneau. Ik passeer eerst het kasteel de Borcht uit de 14de eeuw en dan een oorlogsmonument ter ere van de gevallenen. Vervolgens steek ik de Berwinne over en loop onder het 230 meter lange spoorwegviaduct door. Door weilanden wandel ik via het gehucht Suisse naar de buurtschap Bombaye of Bolbeek waar ik de Église Saint-Jean-Baptiste passeer. De toren van deze kerk stamt uit de 12de eeuw. Spoedig bereik ik weer de doorgaande weg naar Warsage. Deze steek ik over en maak een omtrekkende beweging naar het eindpunt van de wandeling. Hiervoor steek ik eerst een beekje met de toepasselijke naam “Beek” over om dan over een graspad nar Warsage te wandelen. Dat is trouwens geen sinecure want het pad is nauwelijks zichtbaar en het gras staat kniehoog.

Kasteel de Borcht in Berneau

Weer terug op de doorgaande weg ga ik links en na zo’n 600 meter is de wandeling voltooid, morgen waarschijnlijk naar Duitsland…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *