Wijlre

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1555
Afstand: 15,5 km.
Start en Finish: Brasserie Amuseer

De routemaker adviseert om deze wandeling niet te lopen tijdens het weekend van de Amstel Gold Race. Verstandig want de route volgt gedeeltelijk het fietsparcours, niet handig dus!

Stars and Stripes p[ de Dikkebuikseweg in Wijlre

Aangezien de enige Nederlandse wielerklassieker vorige maand reeds verreden is, kon ik vandaag dus met een veilig gevoel naar Wijlre afreizen. Ik parkeer bij het station van de ZLSM, steek het spoor over en volg de steile asfaltweg richting Eys. Ondertussen passeer ik de voormalige klokken Heiligers. Op het hoogste punt van de Dikkebuikseweg wappert de Amerikaanse vlag. Bij de Stars and Stripes is een herdenkingsplaquette voor de Amerikaanse sergeant Robert S. Haws die hier tijdens de tweede wereldoorlog sneuvelde. Voorbij het gehucht Piepert passeer ik vlak voor de bebouwde kom van Eys de shortgolfbaan van de Eyserhof. Vanuit het centrum van Eys gaat het weer stevig omhoog. Boven aan de 5-sprong ga ik rechts richting Wahlwiller via de afdaling van de Kruisberg. een gekend obstakel van de Amstel Gold Race met een max. stijgingspercentage van 12,7%. Gelukkig ga ik naar beneden, dat scheelt een hoop inspanning.

Knotwilgen langs het Selzerbeekje

Aan de rand van Wahlwiller volg ik het graspad langs het Selzerbeekje tot aan Nijswiller. Nu ga ik langs de andere zijde van de beek terug naar Wahlwiller. Voorbij de Cunibertuskerk loop ik via een smal paadje naar de Rijksweg N278. Deze steek ik over en vervolg mijn weg met een omtrekkende beweging via Partij naar Gulpen. Na Hoeve De Bek bereik ik de voet van de Gulpenerberg. Ik laat de beklimming van 14% links liggen en ga rechtsaf de Oude Akerweg omhoog. Boven bij de picknickbank daal ik via een trappenpad weer af naar de Rijksweg te Gulpen. Langs het voetbalveld wandel ik naar het landgoed van kasteel Cartils. Het domein is privé-terrein maar wandelaars zijn toegestaan op de paden.

Shortgolf bij Eys

Wijlre komt alweer in zicht. Even heb ik zicht op de bedrijfsgebouwen van de Brand’s Bierbrouwerij, het bier waar Limburg trots op is! Na 3 uur wandelen komt er een einde aan een pittige maar mooie wandeling……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *