Wijn uit Maastricht

De zomer is schijnbaar terug van vakantie en dat lokt ook mij weer naar de wandelpaden. Het boekje ‘In en rondom Maastricht’ is weer uit de kast gepakt en vandaag is de wandeling ‘Wijn uit Maastricht’ aan de beurt. De start en finish van deze tocht is gelegen op de parkeerplaats nabij Chateau Neercanne onder de rook van Maastricht. Naast wandelen draait het vandaag vooral om wijn, de route passeert 3 Maastrichtse wijngaarden.

Vanaf de parkeerplaats gaat het direct omhoog naar de Louwberg alwaar het eerste wijndomein van vandaag wordt bereikt, de Apostelhoeve. Na dit oudste wijndomein van Nederland gaat het weer bergaf naar de volgende wijngaard. Bij Hoeve Nekum wordt de Jeker overgestoken en start de beklimming van de Sint Pietersberg.

Aan het einde van het trappenpad bereik ik het monument van het Pieterpad dat het begin cq. einde van Nederlands langste en populairste wandelpad markeert. Hier is ook het eerste keuzemoment van de dag. De basisroute heeft een lengte van 6,5 km. en is uit te breiden met 2 lussen van respectievelijk 4,5 en 3 km. De basisroute gaat hier naar rechts maar ik besluit lus A naar Buitengoed Slavante te volgen en ga dus naar links. Terwijl in de goed gevulde kerk van oud St. Pieter de Heilige Mis wordt gecelebreerd wandel ik verder naar het Buitengoed Slavante. Vanaf dit voormalig casino starten rondleidingen door de Zonnegrot maar die laat ik vandaag aan mij voorbij gaan en verlaat het terrein weer via de stenen trappen. Na een klaphekje volgt er een ‘heen-en-weertje’ naar Hoeve Lichtenberg waarbij een beklimming van de uit 1212 daterende toren niet mag ontbreken.

Vanaf de hoeve gaat het via een grote bocht om de mergelgroeve van de ENCI terug naar het Pieterpadmonument om de basisroute weer op te pakken. Ik vervolg mijn weg in zuidelijke richting om even na de Wijngaardgroeve – ook wel Duivelsgrot genoemd – het tweede keuzemoment te bereiken. Het eindpunt is vanaf deze hoge positie al zichtbaar maar toch sla ik linksaf voor lus B over het Plateau van Caestert. Deze laatste lus gaat door een klein stukje België, voorbij Hoeve Caestert bereik ik het Albertkanaal en niet veel later de dorpskern van Kanne.

Nog 1 keer over de Jeker en het einde van deze tocht is weer in zicht. De trap op langs de huiswijngaard van Chateau Neercanne en vervolgens over de binnenplaats van het enige Nederlandse terassenkasteel terug naar de parkeerplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *