Wijnandsrade

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1072
Afstand: 15,4 km.
Start en Finish: Brasserie Kasteel Wijnandsrade

Vandaag al vroeg op pad, de eerste trein naar Nuth vertrekt al om 08:22 uur. Vervolgens nog een kort ritje met bus 28 naar halte ‘Kerk’ in Wijnandsrade en ik kan weer beginnen met wandelen. Het is een zonnige dag, dus mooi wandelweer.

Kasteel Wijnandsrade gezien vanaf de visvijver

Vanaf de bij de St. Stephanuskerk gelegen visvijver van H.S.V. Wijnandsrade wandel ik terug richting Nuth. Nog voor het einde van het dorp sla ik rechtsaf om via een pad achter de bebouwing langs het dorp te verlaten. Ik volg het kronkelende bospad langs de bosrand naar het buurtschap Swier. Hier steek ik de doorgaande weg over en ga licht stijgend verder. Bij de St. Isidoriskapel ga ik links richting Weustenrade. Ook in het 230 zielen tellende gehucht ligt natuurlijk een kapel – de uit 1955 daterende Kapel van Onze Lieve Vrouwe van Rust – waar ik wederom links maar nu richting Ten Esschen. Langs de Geleenbeek, de Hoensbeek en het Oud Voerendaals Molenbeekje loop ik naar de bebouwde kom van Voerendaal. Zo’n 100 meter voor het NS-station ga ik rechts door het moerasgebied ’t Brook om uit te komen bij een pauzeplek die natuurlijk vanwege COVID19 gesloten is.

Kasteel Haeren aan de rand van Voerendaal

Vervolgens wandel ik door een parkje om de visvijver van H.S.V. de Karper heen. Net buiten de bebouwde kom passeer ik Kasteel Haeren voordat ik onder de spoorlijn Heerlen – Maastricht door loop. Het pad parallel aan de spoorlijn draait links naar het clubhuis van Golf & Country Club Hoenshuis waar ik de asfaltweg over steek om langs de holes naar het buurtschap Retersbeek te wandelen. Hier steek ik over en loop verder over het plateau. Bij 2 zitbanken maak ik even een stop voor een kleine verpozing, er moet tenslotte ook af en toe gerust worden. Rechtdoor en 2 haakse bochten verder en ik kom aan de rand van Swier. Rechtdoor over de verharde weg is de snelste route naar het eindpunt maar dat is niet de bedoeling.

Het stationsgebouw van Voerendaal uit 1913

De laatste 4 kilometer gaat naar links via de carrĂ©hoeve ‘Nieuwe Bongerd’ over mooie veldwegen. Na een ruime omtrekkende beweging kom ik weer op vernoemde asfaltweg uit. Links aan het einde van de mooie lindelaan ligt Kasteel Wijnandsrade, het eindpunt van de wandeling. Nog even wachten op de bus en aangaat het weer huiswaarts……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *