Wijnandsrade

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 916
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Wandelcafé Blauwe Steen

Het heeft vannacht gevroren en op het moment van starten is de temperatuur nog niet boven het vriespunt uitgekomen. Geen reden om niet te gaan wandelen, tegen de kou kan men zich kleden. Ik zoek het vandaag dicht bij huis maar dat wil niet zeggen dat het bekend wandelgebied is voor mij.

Uniek: Alpaca met een prothese

Om kwart over negen start ik bij Manege Blauwe Steen. Er is al een hoop activiteit op het hippisch centrum bij Wijnandsrade. Eerst maar eens naar de bebouwde kom wandelen. Ik passeer op afstand de St. Stephanuskerk en verlaat het dorp weer via een veldweg achter de woningen langs. Voorbij een speeltuintje wordt de weg een bospad dat uitkomt in het gehucht Swier. Als ik de doorgaande weg oversteek zie ik aan mijn rechterhand een aantal Alpaca’s in de wei dartelen. Op zich niks bijzonders zij het dat een van de lama-achtige maar over 3 poten beschikt en dat het missende ledemaat linksachter vervangen is door een heuse prothese. Het diertje schijnt er geen noemenswaardige last van te ondervinden.

Via stapstenen het beekje over…

Ik beweeg mij vandaag niet door het Heuvelland, de route is dus vrijwel vlak. Daardoor geniet ik wel de gehele tijd van weidse uitzichten. Er is ook een literair aspect aan de tocht verbonden. Met grote regelmatig passeer ik namelijk zogenaamde poëzie-paaltjes. Mooie rustpuntjes om je even te verdiepen in een inspirerend gedichtje. Het geeft de wandeltocht een extra dimensie, zeker de moeite waard. Voorbij het gehucht Geweustrao (Weustenrade) kom ik voorbij Kasteel Rivieren en loop verder richting Voerendaal. Nog voor de spoorlijn sla ik rechts en volg de droge bedding van de Oude Voerendaals Molenbeek. Bij een bruggetje vervolg ik mijn weg over een smal geasfalteerd fietspad met links de golfbaan van de Golf & Country Club Hoenshuis en rechts het terrein van Kasteel Puth. Het kaarsrechte fietspad eindigt in het buurtschap Retersbeek.

De Allee met Kasteel Wijnandsrade

Via de velden daal ik af naar het Kasteel van Wijnandsrade, de manege is niet ver meer. Een stukje verharde weg – waar een MTB-‘er zijn fiets aan het repareer is – gevolgd door een mooi glooiend bospad naar de Blauwe Steen. Iets meer dan 3 uur heeft de wandeling geduurd, tijd om naar huis te gaan…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *