Windraak

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 863
Afstand: 15,8 km.
Start en Finish: Windraak31

Ik was vandaag eigenlijk niet van plan om te gaan wandelen. Na een rondje over de Geleense zaterdagmarkt kreeg ik toch behoefte aan een stevige wandeling en aldus geschiedde. Omdat het al bijna middag was besloot ik dicht bij huis te blijven en zodoende kwam ik uit in ‘De Wèndjraak’.

Een Pieterpad-wegwijzer bij de Heemtuin.

De temperatuur is laag maar tijdens het wandelen stijgt die vanzelf. Ik volg de verharde dalende weg naar Munstergeleen tot aan de Botkuilweg. Hier passeer ik een parkeerplaats en loop het bos in. Via graspaden en bospaadjes wandel ik naar de top van de Wanenberg. op het pad langs de bosrand ga ik in de fout. Door onoplettendheid en/of kleurenblindheid (of eventueel gewoon stommigheid) sla ik te vroeg rechts het bos in. Op zich geen probleem want ik kom uiteindelijk op de bedoelde asfaltweg uit, mar dan op een andere plek. Voordeel is nu wel dat ik langs de Heemtuin van IVN Munstergeleen kom, volgens de originele route had ik die gemist. Bij de poort van de tuin tref ik een bankje met Pieterpad-wegwijzer aan; voor mij vandaag echter niet relevant.

Brasserie Peil 5 bij visvijver in Schinnen

Ik vervolg mijn weg over verharde paden naar Puth. Aan de top van ‘De Keldenaer’ steek ik doorgaande weg over en wandel langs een wegkruis en kapelletje over de Kemkensweg richting Sweikhuizen. Het bergdorpje zal ik vandaag niet aandoen, zodoende sla ik net buiten Puth linksaf over een veldweg die mij langs de rand van het dorp voert. Bij de achterzijde van de basisschool ga ik rechts over een graspad richting Schinnen. Ik laat Huis Terborg rechts liggen en volg de Geleenbeek naar de lagere school van Schinnen. Via een smal voetpad kom ik bij de H. Dyonisiuskerk waarvan het oudste deel uit de 12de eeuw stamt. Richting Thull ligt het Mariapark, ik negeer de trappen naar de Vredeskapel en volg het er naast liggend stijgend graspad.  Even later bereik ik wederom de bebouwde kom van Schinnen.

De H. Dyonisiuskerk van Schinnen

Die bebouwing verlaat ik ook weer snel om over een veldweg richting Oirsbeek te lopen. Aan de rand van genoemd dorp steek ik over en wandel via een – eerst verhard – zeer steil pad naar Puth. Langs het voormalige sportveld van Puth kom ik weer in het bosgebied tussen Munstergeleen en Windraak. De laatste kilometer gaat over het Plateau van Doenrade, de ingelaste wandeling is ten einde…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *