Windraak

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 842
Afstand: 15,4 km.
Start en Finish: Windraak31

Mijn weer-app voorspelde 90 tot 100% kans op regen en wat doe ik dan? Ik ga wandelen?! Men zou kunnen denken dat er bij mij een steekje los zit en dat is misschien ook wel zo. Vanmorgen viel er geen neerslag en had ik het idee dat een droge wandeling tot de mogelijkheden behoorde. Ongeveer halverwege begon het echter toch te regenen en die situatie bleef zo gedurende de rest van de tocht. Gelukkig beschik ik als enigszins ervaren wandelaar over een passende uitrusting, desalniettemin was nat worden niet uit te sluiten.

Huize Watersley

De start is in het tot 2 gemeenten  – Sittard-Geleen en Beekdaelen – behorende gehucht Windraak. Tengevolge van het grensoverschrijdend karakter wordt de Duitse gemeente Selfkant aangedaan. Eerst maar eens bergaf naar Huize Watersley, een voormalig klooster dat tegenwoordig in gebruik is door Stichting Pergamijn. Aan de voet van de ‘Kollenberg’ sla ik rechtsaf richting Doenrade, bij grenspaal 292 ga ik via een MTB-route bergop en kom zodoende op het plateau van Doenrade. Vanaf hier heeft men een weids uitzicht, zelfs de 20 km. noordelijker gelegen Clauscentrale in Maasbracht is – ondanks het grijze weer – goed waarneembaar. De veldweg daalt naar de rand van Sittard. Via een geasfalteerd wandelpad passeer ik de wijken Haagsittard en Europapark voordat de grens met Duitsland wordt overschreden.

Grenspaal met Weer op de achtergrond

Voorlopig geen bebouwing, ik wandel door een moerasgebied – de Tudderner Fenn – naar het voormalig terrein van een safaripark. Löwensafari Tüddern  was van 1968 tot 1990 een populaire attractie in het Duits-Nederlandse grensgebied waar de toeristen met hun auto’s  in de rij stonden voor een bezoekje aan de leeuwen en andere exotische dieren. Tegenwoordig is er van het park niets meer over, wat rest is een bosgebied opengesteld voor wandelaars. Langs een groeve cq. vijver loop ik naar de doorgaande weg – An der Waldschänke – en steek deze over. Ik bezoek kort de visvijver van de Angel Sportverein Tüddern en vervolg mijn weg naar de grote parkeerplaats van restaurant Waldschänke, uiteraard gesloten. Via het Fenn wandel ik naar het dorpje Wehr. Ik passeer de St. Severinuskerk en verlaat het dorp weer. Misschien zijn de stevige regenval en de modderige paden schuld, wellicht heb ik zelf niet goed opgelet. Feit is dat ik een afslag mis en zodoende van de route af geraak. Gevolg is dat ik Hillensberg niet aan mijn linkerzijde zie maar dat ik er dwars doorheen ga.

De St. Severinuskirche in Wehr

Ondertussen is de papieren routebeschrijving onbruikbaar geworden. Gelukkig bestaat er een app van Wandelgids Zuid-Limburg waar alle routes ook terug zijn te vinden. Met deze app en mijn parate wagenkennis in de regio kom ik weer op de route en dus ook bij grenspaal 292. Hier was ik reeds in het begin van de tocht (zie boven). Deze keer volg ik het smalle pad naar links tot ik rechtsaf kan naar Windraak. Kletsnat arriveer ik bij het eindpunt van de wandeling, snel naar huis…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *