Winterslag

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1306
Afstand: 17,7 km.
Start en Finish: C-Mine Genk

Onderweg naar de overblijfselen van de mijnhistorie in het Genkse stadsdeel Winterslag. Het tot cultureel centrum omgebouwde voormalige mijnterrein – C-Mine Genk – is vandaag het start- en eindpunt van een grotendeels vlakke wandeling door de Kempen.

Historische mijnschacht op C-Mine Genk

Via de toegangspoort loop ik het terrein op en wordt gelijk geconfronteerd met 2 mijnschachten. Ik verlaat het mijnterrein weer, passeer de kunstopleiding ‘Luca, school of arts’ en wandel naar de bebouwde kom van de multiculturele wijk Winterslag. Tengevolge van de immigratiegolf van diverse buitenlandse mijnwerkers (vooral Italianen) rond 1960 en 1970 zijn hier veel verschillende nationaliteiten woonachtig. onmin looproute zie ik dan ook diverse Italiaanse horecagelegenheden en hoor links en rechts ook af en toe een gesprek in het Italiaans. Ik verlaat de bebouwing bij het sportcomplex en loop vervolgens door het heidegebied ‘De Weijers’.

Knuppelpad over de Roosterbeek

De paadjes worden smal en kronkelen op en af door de Schemmersbergheide. Na enige tijd steek de doorgaande weg – N726 – en vervolg mijn weg over de Molenheide. Bij een voormalige zandgroeve is het tijd voor een korte pauze. Terwijl ik op het bankje van het uitzicht geniet zie ik 2 mountainbikers falen in hun poging af te dalen in de kuil. Aan de overzijde wordt op deze zondagmorgen les gegeven bij de Hondenschool Molenheide. Snel verder, langs een hondenlosloopzone en via een knuppelpad over de Roosterbeek. Na een voormalig spoorviaduct arriveer ik bij het ‘Ven aan de Teut’, een mooie pauzeplek maar niet voor mij. Ik sla rechtsaf en blijf het bospad volgen dat op een gegeven parallel loopt aan het talud van de voormalige spprlijn Winterslag – Achel. Na geruime tijd bereik ik weer de eerder gekruiste N276 welke ik ven volg tot aan de rotonde. Hier volg ik een fietspad dat mij vlak langs de autosnelweg A2/E314 voert. Ik loop verder door het industriegebied en sla na enkele honderden meters rechtsaf de doodlopende weg in.

Recreëren bij het Ven aan de Teut

Na de laatste woning ga ik rechtdoor over het smalle bospad. De enige klim van de dag is begonnen. Langzaam maar zeker kom ik dichter bij de top van de kunstmatige afvalberg – terril of steenberg – van de steenkolenmijn Winterslag. Vanaf 148 meter hoogte heb ik fraai uitzicht op de wijde omgeving – ik kan mijn gelopen bijna geheel terugzien – en heb ik ook reeds zicht op de schacht op C-Mine. Via een ‘anspruchsvolle’ afdaling bereik ik het eindpunt van de wandeling en weer heb ik een mooie tocht van Wandelgids Zuid Limburg voltooid……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *