Wonck

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 153
Afstand: 16,8 km.
Start en Finish: Église Saint-Lambert Wonck

In de provincie Luik ligt het plaatsje Wonck, deelgemeente van Bassenge oftewel Bitsingen in het Nederlands. Vandaag ben ik daar naar toe gereisd voor een mooie wandeling van mijn favoriete wandel-website.

De Sint-Lambertuskerk in Wonck

Vanaf de kerk waarvan de toren dateert uit de 12de eeuw wandel ik naar de Jeker. Vervolgens loop ik geruime tijd langs de oever van de beek die hier Le Geer heet. Vanaf de rand van Bassenge wandel ik lange tijd parallel aan de spoorlijn. Ik blijf het pad volgen tot een t-splitsing waar ik door een draaihekje linksaf ga naar Houtain-Saint-Siméon. Deze deelgemeente van Oupeye was vroeger bekend vanwege de fabricage van de strohoed oftewel canotier. Dit feit is vereeuwigd op de rotonde waar ik het dorp weer verlaat.

Eerbetoon aan de canotier oftewel strohoed

De routebeschrijving van de wandeling van vandaag beslaat slechts één A4-tje en dat voor een afstand van bijna 17 kilometer. Dat betekent dus veel rechte stukken en daarnaast ook weinig bezienswaardigheden daar er in het verhaal vrijwel geen schuingedrukte tekst – voorbehouden aan de weetjes – aanwezig is. Na een flinke klim door het natuurgebied Hauts de Froidmont kom ik aan de rand van een verlaten groeve. Ik ga links over de smalle asfaltweg en loop door een grotendeels verlaten gehucht. Vanaf het plateau heb ik even later aan mijn linkerhand uitzicht op Wonck, het eindpunt van de wandeltocht. Nog even een steile klim en dan daal ik af naar de Jeker. Ik had gehoopt dat de route mij nog langs de toren van Eben-Ezer zou voeren maar helaas. Ik ben bij het bruggetje weliswaar in de buurt maar ik moet het smalle pad langs de beek volgen. Als het bospad een verharde weg wordt ben ik weer in Wonck gearriveerd.

Uitzicht op Wonck vanaf Hauts de Froidmont

Na een kort stukje door de bebouwde kom ben ik weer bij de kerk waar ondertussen bouwvakkers de steigers hebben beklommen voor enig restauratiewerk……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *