Würselen

Vlakbij maar toch in het buitenland, dat is niet zo lastig als je in Zuid-Limburg woont. Vandaag staat een wandeling door het Wurmtal tussen Würselen en Kerkrade op het programma, wederom een wandeling van wandelgidszuidlimburg.com en wel nummer 854. De start ligt bij Restaurant Teuterhof in Würselen, onder de rook van Aken. De 16 kilometer lange wandeling voert langs beide zijden van de Worm, Wurm in het Duits.

Monument van Grube Furth nabij Pley

Würselen is de woonplaats van de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Tot 1994 was hij mede-eigenaar van een boekhandel in de Kaiserstraße – tegenwoordig Buchhandlung Martina Schillings – en van 1987 tot 1998 was de SPD-politicus burgemeester van Würselen. Hem kom ik vandaag niet tegen, ik ben hier tenslotte niet voor sightseeing maar om te wandelen. Het restaurant ligt nabij het riviertje de Worm. Deze 53 km. lange zijtak van de Roer ontspringt bij Steinebrück in het Aachener Wald en mondt bij Kempen uit in de Roer. Net als de Maas is de Worm voor een deel landsgrens en wel tussen Herzogenrath en Übach-Palenberg respectievelijk  Kerkrade en Landgraaf.

Zicht op ‘das Wahrzeichen von Bardenberg’

De route loopt voornamelijk over onverharde wegen en heeft een glooiend karakter. Via een aantal bruggetjes wissel ik geregeld van de linker- naar de rechteroever ( en terug natuurlijk) van de Worm. Af en toe kom ik andere wandelaars tegen maar die zijn op één hand te tellen. Hier en daar zijn nog herinneringen aan het rijke verleden zichtbaar. Zo passeer ik nabij Pley een gedenksteen en een oud kolenwagentje van de voormalige steenkolenmijn Grube Furth. In het zogenaamde ‘Aachener Revier’ werd al in de middeleeuwen steenkool gedolven; Klooster Rolduc in Kerkrade heeft documenten die deze feiten staven.

De toegangspoort van Burg Wilhelmstein

In Afden – een wijk van Herzogenrath – volg ik het pad langs een grote vijver (Ruifer Weiden) om vervolgens weer zuidwaarts te wandelen. Voorbij Wefelen krijg ik zicht op de skyline van Bardenberg. De St. Peter und Paul Kirche en de voormalige watertoren steken als Wahrzeigen boven het maaiveld uit. De 47 meter hoge watertoren met zijn karakteristieke koperen koepel is tegenwoordig in gebruik als woning. Aan de andere kant van Bardenberg bevindt zich Burg Wilhelmstein. Bij de ruïne is een openluchttheater – Freilichtbühne – en een restaurant gevestigd. Na een korte drinkpauze op het terras met uitzicht vervolg ik het laatste stukje naar het eindpunt in Würselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *