Zammelen

Het is de schuld van EEN!! De Belgische publieke omroep heeft indirect mijn verblijf in Haspengouw veroorzaakt, enige uitleg is noodzakelijk. Onlangs bekeek ik een aflevering van het populaire EEN-programma ‘Vlaanderen Vakantieland‘ met aandacht voor Tongeren en omgeving. De uitzending wekte mijn interesse en resulteerde uiteindelijk in een kleine speurtocht op het internet. Al snel vond ik een GPS-bestand en een routebeschrijving van een 18 km tellende wandeling tussen Zammelen en Tongeren oftewel de wandeling van dit weekend.

Het Limburgse gedeelte van de Haspengouw ligt westelijk van Maastricht, de stad Tongeren ligt zo’n 20 kilometer verwijderd van de Nederlands-Limburgse hoofdstad. Echter, het startpunt van vandaag ligt in de gemeente Kortessem, om precies te zijn het kerkdorp Zammelen. Vanaf de kerk daalt het pad naar de vallei van de Mombeek, over vlonderpaden en langs poelen wordt het natuurreservaat Zammelen doorkruist om vervolgens Jesseren te bereiken. Vanaf het voormalige stationnetje volg ik een pad over het vroegere tracé van spoorlijn 23 – de fruitspoorlijn – tussen Drieslinter en Tongeren.

De dorpjes waar ik doorheen kom zijn minuscuul, even doorstappen en je bent er gepasseerd. Zo ook in Piringen waar prijzen te halen zijn voor het bergklassement, via een steile klinkerweg moet de Smisberg beklommen worden. Eenmaal op de top aangekomen is in de verte de basiliek van Tongeren reeds te zien. Via de Beukenberg betreed ik het Romeins Aquaduct. Er is weinig spectaculairs te zien want het gaat hier om een aquaduct in een aarden wal en dus geen ‘Pont du Gard’-achtig bouwwerk. Even later bereik ik de overblijfselen van een Romeinse stadsmuur uit de 2de eeuw. Tongeren is de oudste stad van België (15 voor Christus) en heeft een rijke Romeinse historie. Dit is onder ander te bekijken in het Gallo-Romeinse museum aan de achterzijde van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek maar dat is voor een andere keer want vandaag ontbreekt hiervoor de tijd. Onder toeziend oog van de Gallische strijder Ambiorix – die hier volgens de legende streed tegen Caesar – verlaat ik het marktplein weer.

Terug naar Zammelen, nabij Mulken passeer ik het Kasteel Bethlo en even later het kasteel van Rooi. De route loopt vanaf dit moment voornamelijk door boomgaarden. De streek is bekend vanwege de fruitteelt en dat verklaart gelijk de bijnaam van de spoorlijn bij Jesseren. Ik wordt mij er langzaam van bewust dat ik wellicht niet het juiste moment heb gekozen voor deze wandeling. De vele fruitbomen zijn nog niet in bloei en dragen zeker nog geen vruchten, er is dus niet zoveel te zien. Ik probeer mij voor te stellen hoe het hier over een maand uit ziet, misschien nog maar eens terugkomen.

In Zammelen is er ondertussen enig volk op straat, een lijkwagen staat voor de kerk geposteerd. Ik besluit snel naar huis te gaan, volgende week stat de Kennedymars op het wandelprogramma….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *