Zolder

Ploeteren door de modder op tweede Kerstdag, je moet er maar zin in hebben. Voor de dames en heren veldrijders is dat echter business as usual, ook op 2e Kerstdag. Vandaag stond de wereldbekerwedstrijd van Zolder op het programma en ik was ook van de partij.

Beloften U23

De cyclocross van Zolder vindt sinds een aantal jaren plaats op en rond het autocircuit van Terlaemen. 16.000 toeschouwers worden verwacht op deze regenachtige zondag. Het deert de Belgen niet, veldrijden is bij onze zuiderburen mega populair. De sport is ook zeer toegankelijk want de toeschouwers kunnen zich vrij bewegen in het rennerskwartier om hun helden eventueel te ontmoeten. In die hoedanigheid spotte ik Marianne Vos in gesprek met enkele supporters voor de deur van haar motorhome.

Sanne Cant en Kathy Compton

Om de wereldbeker wordt gestreden in 4 categorieën: junioren, beloften, dames elite en heren elite. Toen ik het terrein betrad waren de jonkies al klaar met hun race, het Nederlandse talent Mathieu van der Poel was de winnaar. De beloften oftewel U23 waren nog in een felle strijd verwikkeld. Een kopgroep met enkel Belgen en Nederlanders vochten om het hoogst haalbare en de jonge Belg Wietse Bosmans trok hierbij aan het langste end. Bij de dames elite was het enkel spannend bij de strijd om de 2de en 3de plaats. Aan de kop van de wedstrijd had wereldkampioene Marianne Vos al in de eerste ronde een dusdanig gat geslagen waardoor alleen een valpartij of technische malheur de zege in de weg zou kunnen staan. Marianneke Cross (citaat: Michel Wuyts) was vandaag oppermachtig.

Marianne Vos

De hoofdmoot van de dag is natuurlijk de race van de heren elite. Om klokslag 3 uur vertrekken de gladiatoren voor ruim een uur koers. Zoals verwacht was onze landgenoot Lars van der Haar razendsnel uit de startblokken maar uiteindelijk zou de wedstrijd beslist worden in een titanenstrijd tussen de twee beroemdste inwoners van Baal, wereldkampioen Niels Albert en Belgisch kampioen Sven Nijs. In de allerlaatste ronde nam Sven Nijs net iets meer risico op een steile afdaling en het verschil was gemaakt, Nijs wint Zolder!

Sven Nijs en Niels Albert

2de Kerstdag, anders dan anders maar een mooie sportieve dag vol met top prestaties. 4 winnaars, 2 Belgen en 2 Nederlanders en toch doen er nog meer landen mee. Cyclocross is een kleine sport in de wereld maar een heel grote sport in de lage landen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *