Zonhoven

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 837
Afstand: 15,3 km.
Start en Finish: Brasserie Kiewit

De weersverwachtingen voor de komende week zijn weinig positief dus probeer ik vandaag nog maar te genieten van voorlopig de mooiste dag. Op naar de gemeentegrens tussen Zonhoven en Hasselt voor een vlakke wandeling over 2 domeinen.

Het spectaculaire wandel/fietspad door het water

Vanaf de brasserie wandel ik naar het oudste vliegveld van België,  ‘Aero Kiewit‘ uit 1909. Bij een veerooster loop ik Domein Kiewit binnen. Ik ben niet alleen, het is namelijk een begrazingsgebied bewoond door Gallowayrunderen. Ik vervolg mijn weg door het domein en wissel de bospaden af met verharde fietspaden. Na een tijdje bereik ik enkele vijvers – ik ben ondertussen in Domein Bokrijk – en wandel verder naar een bijzondere oversteek. Nabij fietsknooppunt 91 doorkruis ik letterlijk het water, hier loopt het 212 meter lange fiets- cq. wandelpad dwars door het water met de vijver aan beide zijden op ooghoogte. Werkelijk spectaculair!

Kasteel Bokrijk

Na de oversteek ga ik rechts richting Openluchtmuseum Bokrijk. Waar de verharde weg naar links gaat, loop ik via een klaphekje het Arboretum binnen. Over smalle wandelpaden zoek ik mijn weg door het 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen en struikencollectie van varens, houtachtige gewassen en kruiden. Via wederom een klaphekje verlaat ik het park en maak een kleine lus over vlonderpaden door een moerasgebied alvorens mijn weg over een kronkelend bospad te vervolgen. Via een brede bomenlaan arriveer ik bij de ingang van het openluchtmuseum. Ik passeer het uit 1891 daterende kasteel van Bokrijk en volg het verharde pad naar de grote parkeerplaats. Hier ga ik rechts en volg het klinkerpad totdat deze overgaat in een bospad. 

Wegwijzer van de Lange Afstanden Wandelingen (Grand Randonées)

Na enige tijd kom ik weer in Domein Kiewit. Het is druk in de kinderboerderij annex speeltuin, er zijn dus veel spelende kinderen. Via een graspad langs een vijver kom ik weer in het begrazingsgebied – ik kom nu geen runderen tegen – en loop richting het eindpunt van de wandeling. Na 2 uur en 50 minuten is de tocht voltooid, op naar de eerste wandeling van oktober……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *